lördag 2 mars 2013

Jättegoda semlor utan allt!

Ej till Emmy! Jag har dock andra semmelrecept som fungerar till henne!

Vi har gjort jättegoda semlor i dagarna som passar både mig och Emmy. Så lyxigt att kunna njuta av en semla!


Vi använde Carlshamns luftig visp http://www.carlshamnbageri.se/produkt/luftig-visp istället för vispgrädde och det blev jättegott. Andra alternativ är soyagrädde, risgrädde eller kokosgrädde.

Istället för mandelmassa gjorde vi fejkmandelmassa på solrosfrön. Mycket godare än väntat och framförallt mycket godare än med sylt. Vi utgick från Icas recept http://www.ica.se/recept/mandelfri-mandelmassa-713405/  men bytte ut vispgrädden mot mjölkfri vispgrädde.
Så här gjorde vi:

Mandelfri mandelmassa

1 dl solrosfrön
1 dl florsocker
1/2 tsk vaniljsocker
2 msk vegetabilisk grädde
 
Mixa solrosfrön, florsocker, vaniljsocker och vegetablisk grädde med stavmixer tills solrosfröna är sönderhackade. Använd som mandelmassa i semlor!
 
Själva semmelbullarna är ett modifierat recept från min allergikompis Kajsa. Till Emmy skulle det förstås fungera att baka på vanligt vetemjöl och bara byta ut ägg, mandel och mjölk.
 
Semmelbullar
 
Värm till ca 50 grader:
6 msk vatten
100 g smält mjölkfritt margarin
3 dl Carlshamns risdryck

Vispa i:
1 tsk NoEgg
1 msk FiberHusk

Rör i eller häll i matberedare:
1/2 tsk salt
1 dl socker
0,5 tsk hjorthornssalt
1,5 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
0,5 dl PO-fiber
1 tsk kardemumma
2 dl Provena glutenfri mjölmix med havre
1 pkt torrjäst för söta degar (50g)
1 dl rismjöl
2 dl teffmjöl (jytte)
2 dl potatismjöl ( eller 1,5 dl potatismjöl och 0,5 dl provena glutenfri mjölmix med havre)


Blanda ihop allt. Jäs 30 min

Baka ut med rismjöl eller majsmjöl. Degen ska försöka hållas så kladdig som det går, så ta inte för mycket mjöl i. Men du ska kunna arbeta med degen.

Jäs 20-30 min. Pensla med tex lite havremjölk.  

Grädda i 250 grader i 8-10 minuter.


Jag skulle tro att bullreceptet fungerar fint även som vanliga bullar!




 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar